Veilig knutselen

Veilig knutselen

Veiligheid gaat voor alles.

Knutselen, knippen en plakken, kinderen vinden het erg fijn om te gaan knutselen, ook samen met hun vader en/of moeder en niet te vergeten opa en/of oma. Maar hoe leuk is het om iets voor hun te maken. Dit alles moet natuurlijk wel op een veilige manier. Zorg altijd wel voor toezicht, want er gebeuren nog teveel ongelukken. Kinderen stoppen alles in hun mond, neus en oren. En hoe vaak komt het niet voor dat kleine kinderen kapper willen gaan spelen, dus toezicht is belangrijk. Is het knutselen gedaan, plaats alles dan terug op een veilige plek waar ze niet bij kunnen.

Het is erg belangrijk om goede knutselmaterialen te kopen. Zo zijn er veel knutsel materialen die kindvriendelijk zijn. Zorg bij aankoop, dat deze artikelen een Kinder keurmerk hebben. Ze zijn misschien iets duurder, maar wel veiliger.

Kies zeker voor kindvriendelijke lijm, want deze is niet giftig! Dit is een transparante lijm op waterbasis. Reukloos, makkelijk uitwasbaar en erg kindvriendelijk.

Zorg dat je een Veilige Kinderschaar hebt met stompe punten. Deze scharen zijn zowel te verkrijgen voor Linkshandigen en Rechthandigen. Vergeet niet dat ze hier ook haar mee kunnen knippen!!

 

Kinderen spelen graag met verf. Vingerverf moet voldoen aan het Warenwetbesluit Speelgoed. De Europese richtlijn Algemene productveiligheid. Er is veel onderzoek gedaan om vingerverf zo veilig mogelijk te maken. Het grootste gevaar is niet altijd de vingerverf, maar wat dacht je van de terpentine en andere oplosmiddelen die ouders gebruiken om vingerverf te verwijderen. Dit mag dus nooit!! Gewoon met water en zeep is voldoende.

 

 

 

Een kind van ongeveer 2 a 3 jaar kan heel goed zelf kleien, maar er moet toezicht zijn, want het klei mag natuurlijk niet worden opgegeten. Een kind van 7 jaar kan zelf iets leuks maken van brooddeeg, maar een ouder moet de oven wel aanzetten en de vormpjes in de oven zetten en het er weer uithalen. Kinderen die een prikpen gebruiken, moeten weten dat dit gevaarlijk kan zijn. Op de verpakking staat niet voor niets een waarschuwing. Scherpe punten. Gevaar voor snijwonden.

Kinderen kunnen hele mooie dingen maken van strijkkralen. De kralen moeten op het laatst gestreken worden, laat dit je kind niet zelf doen. Het wordt ook afgeraden om kinderen onder de drie, gebruik te laten maken van strijkkralen, omdat het gevaarlijk is. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond, dus is het gevaarlijk als je kind kralen inslikt.

Heb jij nog tips om kinderen veilig te laten knutselen? Neem dan contact op en we gaan je tip plaatsen.

 

Binnen gekomen reacties!

Mag ik een kleine aanvulling geven aan dit artikel?
Ik ben juf van een peutergroep (groep 1) en laat peuters geen viltstiften gebruiken.
Dit, omdat het voor de ontwikkeling van de fijne motoriek beter is om eerst met kleurpotloden te tekenen.
Zodra dit goed gaat (potlood op de juiste manier vast houden en zo) mogen ze stiften gaan gebruiken.